Sedef Hastalığı: Deriyi Etkilemiyor Psikolojik Zorluklarda Çektiriyor
- ZEYNEP ERDOĞAN
- 9 Nis
- 1 dakikada okunur
Tıbbi adıyla Psoriasis olarak bilinen sedef hastalığı, toplumda yaygın görülen bir deri rahatsızlığıdır. Sedef hastalığı sadece cildi etkilemekle kalmayıp, eklemler ve metabolizma üzerinde de etki etmektedir.
Cumhuriyet, Hastalığın metabolizma üzerinde yarattığı etkileri Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Başak Yalçın’a sordu. Yalçın, “Uzun süreli tedavi edilmemiş sedef hastalarında genel metabolik sistem de etkileniyor. Bu kişiler daha kilolu oluyor, yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarına meyilleri oluyor. Kalp rahatsızlıkları ve psikolojik hastalıklar da bu kişilerde daha çok görülüyor. Bu duruma metabolik sendrom deniyor. Sedef hastalığı hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalık” diye konuştu.
GENÇ NESİL ETKİ ALTINDA
Sedef hastalığı genç yaşlarda daha çok etkilediğini söyleyen Yalçın, “Hastalar genellikle 20 ya da 30’lu yaşlarda bu hastalığa yakalanıyor. Sedef, hastaların hayatlarının en aktif dönemi olan bu yaşlarda bir sosyal çekinmeye sebep oluyor. Okul, iş ve evlilik hayatlarını çok fazla etkiliyor. Bu sosyal çekinmenin yanında yapılan araştırmalarla biliyoruz ki kanda sedef hastalığına sebep olan sitokin adını verdiğimiz yapılar da depresyonu tetikliyor. Kişi görünüşünden rahatsız olmadığını düşünse bile hastalığın oluşumuna neden olan sitokinler farkında olmadan depresyona yol açıyor” ifadelerine yer verdi.
Sedef hastalığında, bireye özel uyarlanmış tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yapan Yalçın, “Tedavi uygulanırken pek çok faktöre dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin hastanın yaşı çok önemli. Tutulum miktarı bir başka önemli bir faktör. Bazen el, ayak, saç gibi özel bölgelere farklı tedavi uygulayabiliyoruz. Bunun yanında hastanın sosyal güvencesi de önemli. Her ilacı ödeyebilecek durumu olamayabiliyor hastaların. Her tedavi her hasta için uygun değil” dedi.
KAYNAK: Cumhuriyet
09.04.2025
YAZAR: ZEYNEP ERDOĞAN

Comentários