Yapay tatlandırıcıların sağlığa tehlikesi
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 6 Nis
- 1 dakikada okunur
Bilim adamları yapay tatlandırıcı sukralozun beyindeki açlık noktalarının aktivitesini arttırdığını ortaya çıkardılar.
Güney Californiya Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından yapay tatlandırıcı sukraloz üzerine yapılan araştırma sonuçlarına göre, bilim adamları bu maddenin tüketiminin hipotalamus beyin bölgesinde artan aktiviteye yol açtığı sonucuna vardılar. Hipotalamus iştahı ve vücut ağırlığını düzenlemekten sorumludur. Bilim adamları araştırmayı 75 katılımcı üzerinde yürüttüler. Bilim adamları, katılımcıların düşük kalorili tatlandırıcılar, şekerli bir içecek ve sadece su içeren içecekler tükettiklerinde beyinlerinde nasıl farklı tepki verdiklerini incelediler. Katılımcılara MRI taramaları, kan örnekleri ve açlık anketleri dahil olmak üzere çeşitli testler yapıldı.
Obez insanlar en çok etkilenenlerdir
Araştırmanın sonuçları, bu maddenin obez bireylerin beyni üzerindeki etkisinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Uzmanlar, sukraloz tüketiminin hipotalamus ile beynin motivasyon ve karar alma kısımları arasındaki ilişkiyi artırdığını fark ettiler.
Yapay tatlandırıcıların beyin üzerindeki olumsuz etkisinden bahseden çalışmanın yazarlarından Dr. Kathleen Alanna Page, beynin yapay tatlandırıcılara uyum sağlayamamasının insanların yeme davranışlarını değiştirebileceğini söyledi. Page, vücudun tatlandırıcıdan kalori almayı beklerken, bu kalorileri alamaması nedeniyle beynin zamanla tatlılar ve yiyecekler için daha talepkar hale geldiğini de sözlerine ekledi.
Obezite ve hastalıklar riski
Daha önce bahsedilen araştırma sonuçlarıyla birlikte uzmanlar, sukraloz içeren içeceklerin şekerli içeceklere kıyasla iştahı azaltan hormonlar üretmediği sonucuna varmışlardır. Böylece bilim adamları, sukralozun obezite riski taşıyan bireylerde daha belirgin bir etki gösterdiği için iştah üzerinde şekerle aynı etkilere sahip olmadığı sonucuna vardılar.
Comments