top of page

Pirinç tanesi büyüklüğünde bir kalp pili

Tıp dünyasında, özellikle Kardiyolojide yeni bir devrim. Northwestern Üniversitesi'nden bilim adamları dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdiler. 1 Mm kalınlığındaki cihazın kalbe geçici destek sağlayarak ağrılı cerrahi işlemleri ortadan kaldırması beklenir. Cihazın gelecekte özellikle doğuştan kalp sorunu olan bebekler için önemli bir çözüm olması beklenir.

ABD'nin Northwestern Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından geliştirilen yeni cihaz, dünyanın en küçük kalp pili. Yeni geliştirilen cihaz sadece 1 mm kalınlığındadır ve şırınganın ucuna yerleştirilebildiği için bir pirinç tanesinden daha küçüktür. Küçük boyutu sayesinde, hastalar için daha az sinsice nüfus yoğun bir çözüm sağlayacağı için cihazın geleneksel kalp pili yerleştirmelerinin yerini alması beklenir.

Kalp hastaları için geçici ama umutlu bir çözüm

Bu cihaz kalp ritmi bozukluklarının tedavisinde kalıcı bir çözüm olmasa da kalıcı tedaviye ihtiyacı olmayan ve geçici kalp desteği isteyen kalp hastaları için uygun bir çözüm olacaktır. Kalp atışını düzenlemek için cihaz, kalp ritmi bozukluklarını düzeltmek için elektrotlar aracılığıyla düzenli elektriksel uyarılar gönderir. Ayrıca bilim adamlarına göre bu pil bir süre sonra vücutta güvenle eriyor. Gelecekte, bilim adamları bu buluşun özellikle doğuştan kalp sorunları olan bebekler için umut verici bir seçenek olmasını bekliyorlar.

Cihaz testleri başarıyla geçti

Cihaz, hem hayvanlar hem de insanlar üzerindeki tüm testleri başarıyla geçebildi. Cihazın çalışma şekli kolay ve basittir. Cihaz, hastanın vücuduna takılan kablosuz bir giyebilir cihazla eşleştirilerek çalışır. Giyilebilir cihaz, kalp atışındaki düzensizlikleri algıladığında, minik kalp pilini aktive eden ışık yayarak pilin çalışmasını sağlıyor. Araştırmalar, bu minik pilin, geleneksel boyuttaki kalp pillerine kıyasla aynı işlevi yerine getirebildiğini ortaya koydu.

Cihazın yaygın kullanım olasılığının geçmişi hakkında bilgi olmamasına rağmen, yeni keşfedilen cihaz kalp hastalığının tedavisinde bir devrim vaat eder. Northwestern Üniversitesi'ndeki bilim adamları cihaz üzerindeki çalışmalarına devam eder. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.



Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • White Facebook Icon

© 2025 GÜNCEL MEDYA HABER TÜM HAKLARI SAKLIDIR

bottom of page