Okyanusun tabanındaki dağlar
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 10 Nis
- 2 dakikada okunur
Okyanus yüzeyindeki milimetre farklılıklarını kullanan SWOT uydusu, deniz yüzeyinin altındaki dağ yapılarını tespit edebildi.

Okyanus dünyasının sırlarıyla ilgili türünün ilk örneği olan bir emsalde SWOT uydusu, okyanus yüzeyindeki milimetre yükseklik değişikliklerini kullanarak deniz tabanındaki 100 binden fazla bilinmeyen dağ ve tepeyi haritalayabildi. Bununla NASA'nın SWOT uydusu, dünya okyanuslarıyla ilgili benzeri görülmemiş ayrıntıların ve keşiflerin kapağını kaldırdı. SWOT uydusunun yüzey sularını ve okyanus topoğrafyası incelemek için tasarlanması dikkat çekicidir.
Okyanus tabanının doğru haritalanması birçok bölgede son derece önemlidir. Bu haritalar, güvenli deniz nakliye yollarının belirlenmesine, iletişim kablolarının döşenmesine, derin deniz akıntılarının ve tektonik plakaların incelenmesine yardımcı olur. Çalışmalar, denizaltı dağları ve abisal Tepeler gibi jeolojik yapıların, okyanusların derinliklerinden gelen ısı ve besin akışını etkileyerek deniz organizmalarının yaşam alanlarını oluşturduğunu göstermiştir. Bu nedenle, SWOT projesi okyanusların altında ne olduğunu incelemeye geldi. Burada SWOT'UN ABD uzay ajansı NASA ile Fransız CNES arasında ortak bir proje olduğunu belirtmekte fayda var. Son olarak, paradoksal olarak, bilim adamları ayın yüzeyini Dünya okyanusunun tabanından daha ayrıntılı olarak çizebildiler.
SWOT tarafından bir yıl boyunca toplanan veriler sayesinde jeofizikçi David Sandwell ve ekibi dağlık denizaltı alanlarını ayrıntılı olarak haritalayabildiler. SWOT uydusu, her 21 günde bir Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 90'ını tarama yeteneğine sahiptir. Uydu, deniz yüzeyinde birkaç santimetreye varan değişiklikleri tespit ederek bu farklılıkların altında yatan yapıları tespit edebilir. Ekteki haritada mor renk, deniz tabanındaki çöküntüleri, Yeşil ise daha yüksek kütleye sahip dağlık alanları gösterir. Önceki uyduların sadece 1 kilometre yüksekliğe sahip büyük dağları ortaya çıkarması dikkat çekicidir. Bugün SWOT sayesinde gözlem sınırını 500 metreye kadar indi bilinen denizaltı dağlarının sayısı 44 binden 100 bine yükseldi.

Uluslararası bilim topluluğunu temel amacı, 2030 yılına kadar sonar kullanarak tüm okyanus tabanını haritalamaktır. Bu nedenle, bilim adamları çalışmalarında SWOT tarafından sağlanan bilgileri toplamaya ve keşfedilen yapıların derinliğini hesaplamada kullanmaya güveniyorlar.
Comments