Kraliçe arları uzun bir yaşamın sırrını saklıyor mu?
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 7 Nis
- 2 dakikada okunur
Arı kovanı her zaman bilim adamları tarafından araştırma konusu olmuştur. Hem yapısı hem de hücrenin iç organizasyonu. Ayrıca Kraliçe Arının gizemli durumu her zaman bilim adamlarının merakını uyandırmıştır. Ve bilim adamlarının şu anda sorduğu en önemli soru, kraliçe arının uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrını saklayıp saklamadığıdır.

Çalışmalar, kraliçe arıların ve işçi arıların neredeyse aynı DNA'ya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak kraliçeler kraliyet ayrıcalıklarından yararlanır. Büyürler ve tüm yaşamları boyunca verimli kalabilirler ve yıllarca yaşayabilirler. Kraliçe arının aksine işçi arılar sadece birkaç ay yaşar.
Kraliçe Arıyı inceleyen bilim adamlarının amacı, elde edecekleri bilgileri insan ömrünü uzatacak ve doğurganlık süresini artıracak radikal tedavilere ulaşmak için kullanmaktır. Araştırmacılar, arıların biyolojisini derinlemesine inceleyerek, kraliçe arının neden bu kadar geliştiğini ve arıların geri kalanından neden farklı olduğunu deşifre etmeyi amaçlar.
YAŞLANMANIN DURDURULMASI
İngiltere'de hükümet destekli İleri Araştırma ve buluş ajansı (ARIA) tarafından geliştirilmekte olan iddialı proje, 800 milyon dolarlık bir bütçe aldı. Ajans, bir yandan yüksek riskli ve yüksek getirili Araştırmaları finanse etmesiyle tanınırken, diğer yandan bu araştırmanın başarısı ajansa fayda sağlar ve toplumun kökten değişmesine katkıda bulunabilir.
Londra Queen Mary Üniversitesi’nde evrimsel genomik ve biyoinformatik profesörü Yannick Wurm, "Eğer doğanın bu canlılar için bu zorlukları nasıl çözdüğünü çözümleyebilir ve tersine mühendislik uygulayabilirsek, bu yaşlanmanın durdurulması, insan doğurganlığı, organ taşınması ve hastalıklarla mücadele konusunda dönüştürücü olabilir," dedi.
ARI SÜTÜYLE BESLENİYOR
Bilim adamları şu sonuçlara varmışlardır: Genç kraliçe arılar, uçuş sırasında çiftleşir ve spermleri spermateka adlı bir organda depolur. Kraliçeler daha sonra hayatları boyunca bu spermleri yumurtalarını döllemek için kullanır. Ayrıca, Kovanda Kraliçe Arı özel bir yiyecek alır. İşçi arılar, Kraliçeyi besin ve vitamin açısından zengin olan arı sütüyle besler. Bilim adamları, bu sütün Kraliçenin ömrünü uzatmaya katkıda bulunabilecek özel antioksidanlar ve bağırsak mikrobiyomu ile Birlikte etkili olduğuna inanırlar. Geçen yıl, bu hipotezin geçerliliğini doğrulamak için bilim adamları, Kraliçelerden alınan bağırsak mikrobiyomunu işçi arılara naklederek işçi arıların ömrünü uzattılar.
Kraliçe Arı ve uzun yaşamın sırrı üzerine yaptığı araştırmalara ek olarak, ARIA'nın farklı alanlarda çeşitli projeleri vardır.
ARIA'nın diğer projeleri; doğadan ilham alan programlanabilir malzemelerle plastikleri değiştirmeyi, atmosferden enerji elde ederek potansiyel olarak sınırsız uçuşu mümkün kılmayı ve bağışıklık sisteminin doğal savunma hattı olan doğuştan gelen bağışıklığı manipüle ederek bulaşıcı hastalıklar, kanser ve otoimmün hastalıklarla mücadele etmeyi hedefliyor.
Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'nden ARIA'ya katılan Ivan Jayapurna, insanın şu anda plastik çağında yaşadığına ve bundan kurtulması gerektiğine inanır. İnsanın farklı dönemlere geçişine benzer. Bu yüzden insanın Taş Devri'nden Tunç Çağı'na ve oradan Demir Çağı'na geçtiğini söyler. Jayapurna ise malzeme üretimini kökten değiştirmeyi ve plastikleri sürdürülebilir ve çevre dostu alternatiflerle değiştirmeyi amaçlar.
コメント