Evren simülasyonu destekler: sadece felsefi bir iddiadan bilimsel bir araştırmaya
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 8 Nis
- 2 dakikada okunur

Uzun zamandır simülasyon teorisi bilim dünyasında tartışma konusu olmuştur. Soru her zaman gerçekliğin temel doğası ile ilgili olmuştur. Bu bilimsel tartışmaların sonuncusu, Dr. Melvin Vopson tarafından 2023 yılında evren ve simülasyon hakkında yayınlanan çalışmadır. Dr. Vopson, evrenin sadece felsefi bir iddia olmaktan bir simülasyon olabileceği fikrini alır ve onu bilimsel araştırma alanına taşır.
Son araştırmalar, evrenin aslında gelişmiş bir sanal gerçeklik ortamı olabileceğini öne sürdü.
Portsmouth Üniversitesi'nden bir doktor olan Melvin Vopson, evrendeki her şeyin temelinin enerji veya madde değil, bilginin temel olduğuna inanır. Dr. Vopson'ın araştırması "bilgi fiziği (information physics)" adı verilen bilimsel bir yaklaşıma dayanmaktadır. Teorisinden bahseden Vopson, bilginin sadece soyut bir kavram olmadığını, aynı zamanda fiziksel bir kütleye sahip olduğunu söyler; Bu nedenle evrenin yapısının dijital bir sistem gibi çalıştığı fikrini destekler.
Simülasyon ve doğa kanun
Doğa düzeni tercih eder; Dr. Vopson'ın kanıtlamaya çalıştığı şey buydu. Burada Dr. Vopson konuyu geliştirdiği "bilgi dinamiklerinin ikinci yasası" ile açıklar. Yasa, kapalı Bilgi Sistemlerinin tedirginliğinin (entropisinin) zamanla azaldığını belirtir. Bu, doğada sıklıkla gözlemlendiği için simetri olgusunu açıklayabilir. vopson, yüksek simetriye sahip yapıların düşük bir entropi seviyesine işaret ettiğini öne sürür.
Bilgisayar sistemleri ve doğa arasındaki bir karşılaştırmada Vopson, aralarında bir benzerlik olduğunu söyler. Bilgisayar sistemleri verileri sıkıştırırken ve gereksiz sembolleri silerken, doğa da bilgileri temizler. Bu, evrenin yazılım tarafından çalıştırılabileceği fikrini destekler.
“Evrenin işleyişi, tıpkı gereksiz verileri silen bir bilgisayar sistemine benziyor. Bu durum, simülasyon olasılığını güçlendiriyor,” diyor Dr. Vopson.
Yeni bir deneyim evreni değiştirebilir
Vopson teorisini deneysel olarak test etmeyi planlır. Tasarladığı deney, geride kalanları "silinerek" temel parçacıkların bilgi içeriğini ölçmeyi amaçlar. Bu deneyin başarısı, bir yandan simülasyon teorisi için önemli bir kanıt sağlarken, diğer yandan evrende beşinci bir madde halinin varlığının kanıtı olacaktır.
Deney için başlattığı kitle fonlaması kampanyası amacına ulaşmasa da Vopson, teorisini sürdürmeye ve iddiasını desteklemeye kararlıdır ve bu da bilim çevrelerde derinleşen tartışmalara yol açmıştır.
Comments