top of page

Dünyanın derinlikleri: gizemli bir yaşam

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, Dünya toprağının "kritik bölge" olarak bilinen ve yaşam için hayati önem taşıyan katmanlarında daha önce bilinmeyen bir mikrop ailesinin yeni bir keşfini duyurdular. Bu mikroorganizmaların su arıtma ve çevresel sürdürülebilirlik açısından lider olma potansiyeline sahip olduklarını belirttiler.


"Kritik Bölge", toprak oluşumu, su döngüsü ve besin döngüsü gibi hayati süreçlerin düzenlenmesinden sorumlu alandır. Dünyanın bu alanı, ağaçların tepesinden 200 metre derinliğe kadar uzanan bir ekosistem tabakası ile kaplıdır. Dolayısıyla bu bölge gıda üretimi, su kalitesi ve ekosistem sağlığı açısından vazgeçilmezdir.

Mikrobiyoloji Uzmanı Profesör James Tiedje liderliğindeki Michigan Eyalet Üniversitesi'nden bir bilim ekibi, derin toprak katmanlarında "CSP1-3" adını verdikleri yepyeni bir mikrop şubesine (filum) buldu. Mikroorganizmaların izole edildiği incelenen örneklerin, ABD'nin lowa eyaleti ve Çin'deki derin topraktan örnekler olması dikkat çekicidir.

Sudan toprağa geçiş : milyonlarca yıl önce

Araştırmacılar, "CSP1-3" ailesinin atalarının milyonlarca yıl önce sıcak su kaynaklarında ve tatlı sularda toprağa taşınmadan önce yaşadıklarını keşfettiler. Sonra zamanla yüzey toprakta yaşamaya uyum sağlamayı başardılar ve oradan daha derin toprak katmanlarına geçtiler.

Bu mikropların DNA'sının analiz sonuçları bilim adamlarını şaşırttı. Bilim adamları, bu mikropların DNA'sını analiz ederek uykuda olmadıklarını, aktif olarak büyümeye devam ettiklerini keşfettiler. Ek olarak, bu organizmaların beklenenden çok daha baskın yerleşimlere sahip oldukları bulunmuştur. Ayrıca bazı örneklerin analizi sırasında toprak mikrobiyotasının %50'sinden fazlasının "CSP 1-3" grubundan oluştuğu tespit edilmiştir.

Prof. Tiedje, bu durumu şöyle değerlendirdi: "Derin toprak katmanları, yüzey toprağından çok farklı bir ortama sahip. Bu mikroorganizmalar, yetersiz besin koşullarına uzun süreli evrimsel adaptasyonla karşı koymuş."

MİKROPLAR SUYU NASIL TEMİZLİYOR?

Bilindiği gibi yağmur suyu, fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerle işlendiği toprağın derinliklerine süzülür. Bu, bilim adamlarının toprağı'nın dünyanın en büyük su filtresi olduğunu söylediği araştırmalarla belirtilir. Bilim adamları, derin toprakta yaşayan "CSP 1-3" mikroorganizmalarının, yüzeyden taşınan karbon ve azot bileşenlerini ayrıştırarak bu saflaştırma işlemine katkıda bulunduğunu keşfettiler.

Prof. Tiedje bu süreci şöyle özetledi: "CSP1-3, yüzeyden sızan kirleticileri adeta arındıran birer temizlikçi gibi çalışıyor."

LABORATUVARDA ÜRETMEK

Bilim adamları bir laboratuvar ortamında "SP-1-3" grubunun mikroplarının üretimi üzerinde çalışmaya çalışsalar da. Ancak bu süreç hala çok zordur çünkü laboratuvardaki derin toprak ortamlarının doğal koşullarını simüle etmek son derece zordur.

İlk olarak, Dr. tedigi'nin ekibi, bu mikropların ortaya çıktığı sıcak su kaynaklarındaki sıcaklık koşullarını yeniden yaratarak kültür deneyleriyle başladı. Bu deneylerin başarısı, kirleticileri parçalama yeteneği gibi biyoteknolojik uygulamalar için bu mikroorganizmaların genetik özelliklerinin incelenmesine kapı açacaktır.

Prof. Tiedje, bu yeni keşfin önemine şu sözlerle dikkat çekti: "Bu mikroorganizmalarla ilgili henüz bilmediğimiz çok şey var. Ancak bu bilgileri öğrenebilirsek, dünyamızın karşı karşıya olduğu çevresel sorunlara karşı etkili çözümler geliştirebiliriz."

Comments


Subscribe to Our Newsletter

  • White Facebook Icon

© 2025 GÜNCEL MEDYA HABER TÜM HAKLARI SAKLIDIR

bottom of page