Akciğer kanseri: Yeme alışkanlıklarının neyle ilgisi var?
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 12 Nis
- 1 dakikada okunur
Yeni araştırmalarda, Florida ve Kentucky Üniversitelerinden bilim adamları beslenme ile akciğer kanseri arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardılar.

Bilindiği gibi sigara ve hava kirliliği gibi dış etkenler akciğer kanserine yakalanma olasılığını artıran risk faktörleridir. Yeni araştırmada bilim adamları, vücudun glikoz depolamasının hastalığın gelişiminde nasıl bir rol oynayabileceğinden bahsediyorlar. Çalışma, glikojen adı verilen vücutta glikoz depolamaktan sorumlu molekülün bazı akciğer kanseri türlerinin gelişiminde oynayabileceği aktif rolden bahseder. Bilim adamları bu çalışmayı hastalığın biyolojisini anlamada önemli bir adım olarak görüyorlar.
Bu çalışmada araştırmacılar, "uzaysal metabolomik" adı verilen gelişmiş bir analiz yöntemi kullandılar; Bu teknik, dokulardaki küçük moleküllerin konumlarının yüksek doğrulukla incelenmesine olanak tanır. Araştırma ekibi, glikojenin bazı akciğer kanseri hücrelerinde yoğunlaştığını keşfettiği için sonuç şaşırtıcıydı. Florida Üniversitesi'nden moleküler biyolog Ramon Sun, analiz platformunun gelişmesiyle hastalıkların moleküler düzeyde neredeyse fark edilir hale geldiğini belirtti. Sun, “Bu platform sayesinde, araştırmacılar daha önce fark edilmeyen moleküler örüntüleri ve etkileşimleri büyük bir detay ve derinlikle gözlemleyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Glikojenin kanserle ilişkisi üzerine yapılan araştırmalar yeni değildir. Bilim adamları uzun zamandır glikojen ile çeşitli kanser türleri arasında bir bağlantı arıyorlar. Bu çalışma, beslenme kalitesi ve metabolizmanın akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarda önceden düşünülenden daha önemli bir rol oynayabileceğini kanıtlamaktadır. Bilim adamları, yeni araştırmanın hastalığın önlenmesi ve tedavisi için yeni stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını umuyorlar.
Comments