Düzce, Karadeniz bölgesindeki tek Antik Tiyatroya ev sahipliği yapmaktadır
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 7 Nis
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Nis
Yurtdışında Prusias ad Hypium olarak bilinen yer, Karadeniz bölgesindeki tek Antik tiyatrodur ve Türkiye'nin Düzce şehrinin Konuralp Mahallesi'nde yer almaktadır.
Düzce'nin Konuralp Mahallesi, Karadeniz bölgesindeki tek Antik Tiyatronun varlığında eşsizdir. Ayrıca, bölge, Roma dönemine ve daha öncesine ait anıtların varlığı ile karakterizedir. Düzce Belediyesi ve Üniversitesi tarafından bölgede yapılan kazılara göre antik kente 10 kilometre uzaklıkta antik su kemerleri keşfedildi. Su kemerlerinin günümüze ulaşan ayak bölümleri en önemli olarak kabul edilmektedir.
Prusias ad Hypium
Arkeologlara göre Düzce şehri, günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Roma ve Helenistik dönemlere ait en önemli anıtlardan birinin varlığı ile ayırt edilir. Tarihi su kemerlerinin ayak bölümlerinden oluşmaktadır.
Prusias ad hypium, Düzce şehrinin Konuralp Mahallesindeki Eski Kente yurtdışında verilen isimdir. Mahalle, Karadeniz bölgesindeki tek antik Tiyatronun varlığı ile karakterizedir. Düzce Belediyesi ve Üniversitesi tarafından bölgede yapılan kazılar, Roma dönemine ve daha öncesine ait eserlerin keşfedilmesine yol açmış, ayrıca antik kentten 10 kilometre uzaklıkta antik su kemerleri bulunmuştur. Hasanlar Barajı olarak bilinen barajdan akan ve Melen Çayı’nı besleyen akarsudan gelen suları Konuralp Antik Kenti’ne taşıdığı tahmin edilen su kemerleri, 2’nci grup anıt eser olarak tescil edildi. Uzunluğu 160, yüksekliği ise yaklaşık 20 metre olan su kemerleri Roma ve Helenistik dönemlerden bugüne ulaşan önemli yapılardan biri olma özelliği taşıyor. Arkeologların son kazılardan sonra yaptıkları arkeolojik keşiflere rağmen, Horasan harçlı karışık kesme ve moloz taştan iki katlı inşa edilen kemerlerin sadece ayak kısımlarına ulaşıldı. Ayrıca; Bazı anıtların hala toprak altında olduğu tahmin edilmektedir.
Commenti