Behiç Ak'ın sergesi: Asıl sansür, görmemek
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 7 gün önce
- 2 dakikada okunur
Behiç Akın, cumhuriyet gazetesinin değerli çizerlerinden biri olarak kabul edilir. Planlandığı gibi sanat ve karikatürler severler Ankara karikatür atölyesinde Behiç akın'ın eserleriyle buluşacak. Sergi, Mart ayının yirmi sekizinci gününden Nisan ayının yirmi birinci gününe kadar ziyaretçilere açık olacak. Sergi özellikle karikatür severler tarafından kaçırılmaması gereken bir fırsat.
Yirmi sekizinci tarih ile Mart-yirmi birinci Nisan tarihleri arasında yapılması planlanan Ankara karikatür sergisi'nde karikatürseverler, Cumhuriyet gazetesinde çalışan önemli karikatüristlerden ressam Behiç akın'ın eserleriyle randevu alacak.
Önce Ankara'ya olan aşkından bahseden AK, bu sergiyi kentle ve karikatür severlerle güçlü bir ilişki kurma fırsatı olarak değerlendirdi. İkincisi, bu sergide AK, karikatürlerden dolayı insanları güldürerek neşe getirmenin yanı sıra, resimlerinde zekice düzenlenmiş bir hayal gücü aracılığıyla da düşünmelerini sağlamak için çalışmalarıyla uğraşır.
UYUMSUZLUKLA BARIŞ
Politikanın sosyal boyutu ile ilgili olduğunu bu yüzden kendini sansürlemediğini söyleyen Ak,

“Asıl sansür, görmemek. Bir şeyi çiziyorsunuz ama karşındaki kişi bunu görmüyor, korkunç olan da bu. Çocukluktan itibaren bireylerde, topluma uyum sağlamaktan kaynaklanan, uyumsuzluklardan kaçan, kötü gören ve kurtulmaya çalışan kültürel bir ajanda var. O ajandaya teslim olmuş bireyler gerçeği görmemeye başlıyor. Sanat, gündelik gerçeklerin örttüğü şeyleri ortaya çıkartmak ve kişiyi kendi uyumsuzluklarıyla barıştırmak için var aslında” dedi.
ŞİFRE KIRMA
Ve konuşmasında Ak'ye uyumsuzluktan beslendiğini söyledi. Toplumdaki tüm sistemler uyumu teşvik ederken mizahın toplum ile birey arasında uyumsuzluktan yola çıkarak bir fark yarattığını da sözlerine ekledi. Her zaman yapmaya çalıştığı şeyin bu olduğuna dikkat çekti.
AK kendini bir şifre kırıcı olarak tanımlıyor. Konuşmasına şu sözlerle devam etti: Günlük yaşamın gerçeklerinden memnun olduğunuzda özgünlüğe ulaşamazsınız; Sadece pragmatik bir düzlemde kalırsınız. O ekledi; Bu şifreleri kırmamız gerekir. Mizahın bu yönünü kullandığını belirtti.
Son olarak AK, karikatür sanatının öneminden ve terapötik rolünden bahsederek sanatın hem kişiyi hem de karşısındakini iyileştirdiğini açıkladı.
Opmerkingen