Bahar kültürel ve sanatsal etkinliklerle doludur
- MUHAMMED ALİ CEBBULİ
- 4 gün önce
- 2 dakikada okunur
Sergilerden festivallere, sinemaya; milliyet sanat dergisi, "sanat dünyasına bahar geliyor" Nisan sayısında sanatseverleri coşku dolu farklı bir sanatsal yolculuğa çıkarıyor. Yolculuk, kapaktaki kırk dördüncü İstanbul Film Festivali'nin coşkusuyla başlıyor. Yolculuk, Hüsamettin Koçan sergisinden Haruki Murakami'nin gizemli dünyasına doğru devam eder.
Milliyet sanat dergisinin kapağı, 11-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek kırk dördüncü İstanbul Festivali'nin ikonik filmlerinden biri olan "Cherbourg Şemsiyeleri / Les Parapluies de Cherbourg" ile süsleniyor. Festivalin ayrıntılı programına yanı sıra 139 uzun metrajlı filmden oluşan festivalde gösterilecek filimlerden bir seçki olduğu için okuyucular film haberlerinden haberdar olacaklar. Ayrıca derginin sayfalarında ve Festival Direktörü Kerem Ayan ile söyleşi yer alır. Derginin sayfalarında, yönetmen olarak yolculuğundan bahsedecek olan Berlin Film Festivali'nden Altın Ayısı ödülü sahibi Dag Johan Haugerud ile özel bir röportaj da yer alır. Hogrod'un altı filmden oluşan özel koleksiyonuyla kırk dördüncü İstanbul Film Festivali'ne konuk olacağı yer. İstanbul Film Festivali ile ilgili tüm bu özel haberlerin yanı sıra Berlin Film Festivali'nin yankıları, Vuslat Saraçoğlu'nun ödüllü filmi "bildiğin Gibi Değil", ve Gene Hackman'ın "Missisipi Yanıyor" yapımı da yer alır.
Yeni kitaplar
Sinema ve filmlerden sonra Plastik sanatlar ve sergiler Bölümü. Bu bölümdeki ilk konuk Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi olacak. Müzenin katılımı ile ilgili makalede, Müzenin ülkemizin milli iktisat Tarihi birikimini toplumla paylaştığı vurgulandı. Bu bölümde, Hüsamettin Koçan'ın "Gölgenin Arkasındaki" sergisinin mercek altına alınması dikkat çekicidir. Bu sergide Bayburtlu kadınları geleneksel yapımlarını özgün sanatsal dille harmanlıyor. Sergilerle ilgili makalelerin yanı sıra çeşitli sanatçılarla özel söyleşiler da var. Aynı zamanda, çeşitli sanat projelerine vurgulanıyor. Bu dikkat çeken röportajlardan biri de Nisa Savaş ile vizyon sanat platformunun yeni projeleri hakkında yapılan röportaj. Sergilerle ilgili konuşma bitmedi. Seçkin Pirim'in "Günübirlik İnşa" sergisi ve Belkıs Balpınar'ın "Zamanla Dokunanlar" sergisi hakkında detaylı makalelerle sanatseverlerin olacağı yer. Şimdi Sahne Sanatları Bölümünde sergilenecek eserler ile. Yönetmenliğini toğrul Tülek'in üstlendiği, oyuncuları Seda Türkmen, Neriman Uğur ve Ümmü Putgül'ün seslendirdiği "Kutsal" oyununun tartışma yer alıyor. Oyunun annelik kavramına odaklandığına dikkat edilmelidir. "Kutsal" oyununun yanı sıra Seçkin Selvi, Şahika Tekand'ın "Ölüyor Mu Ne" oyununu sayfalara taşırken Onur Şimşek, "Oyun Hafızası"na düşülen notlarla tiyatro dünyasının nabzını tutuyor. Öte yandan, edebiyat dünyasına yapılan yolculukta ise, Haruki Murakami'nin "gizemli kahramanların yalnızların romancısı" dünyasına bir giriş yapılır. Ve dünya edebiyatından Hint edebiyatına yer var. Okuyucuların Hint edebiyatının sayfalarıyla buluşacakları yer. Aslı Perker, son kitapları " Kaybedilen Bütün Savaşlar"la 'Bahriyelisi' ni okuyucuların karşısına çıkacak. Ayrıca ilginç bir röportajı olacak. son olarak, Yavuz Ekinci “Aziz” adlı eserini Milliyet Sanat’a anlatıyor, Charles Dickens Müzesi’nin kapısı çalınıyor.
Podcast’in hikâyesi
Müzik olmadan sanat olamaz. Yani dergide müzikle ilgili öne çıkan sayfalar var. Anadolu müziğinin sahnede yükselişi ve SoHFest mercek altına alınacak. “Fiziksel sınırların ötesinde birleşen bir dünya” temasıyla müzik kültürüne yeni bir bakış sunulurken Kıbrıslı müzisyen İnal Bilsel’in masalsı müzik yolculuğu okuyuculara ilham verir. Tüm bu farklı sanat Haberlerin yanı sıra dergide yapay zekaya da yer var. Yapay zeka ve dünyadaki rolü göz ardı edilemez. Dolayısıyla dergide yapay zeka ve telif ödemeleri hakkında devam eden tartışmaları taşıyan özel sayfalar var. Son olarak dergide merak kabineleri adlı bir podcast hikayesine yer var. Gülşah Akın ve Ayça Bayrak'ın geçtiğimiz yıllarda yaptıkları radyo programı Müze sohbetlerinden doğan fikir büyük beğeni topladı.
Comentários